Премиерът Николай Денков е оптимист, че предстоящото гласуване на проекта за

...
Премиерът Николай Денков е оптимист, че предстоящото гласуване на проекта за
Коментари Харесай

Денков скръцнал със зъби на шефа на ДАНС

Премиерът Николай Денков е оптимист, че идното гласоподаване на плана за смяна на Конституцията на 6 октомври ще мине. В отговор на въпрос на News.bg преди началното на националното заседание на Министерство на вътрешните работи Денков изясни, че отпадането на служебно държавно управление е един от трите разновидността за промени в Конституцията. Другите два са министър председателят да се избира от избрани длъжности, а той да си избира министрите или подобен кабинет да е с лимитирани пълномощия.

" Цялата полемика за служебните кабинети не е самоцелна. Видяхме по какъв начин президентът може еднолично да завземе голяма власт, която не му се поставя по Конституция ", изясни министър председателят.

Той акцентира, че в случай че не бъде признат планът за промени в Конституцията ще е проблем и залогът ще е много сериозен. Денков обаче не вижда опасности това да не стане.

Денков се спря и на тематиката за ДАНС, по чиято рекомендация бяха изгонени двама съветски свещеници. Реакцията на организацията била закъсняла. В прехвърчането на искри сред Кирил Петков и шефа на ДАНС Николай Денков обаче изрично отбрани някогашния министър председател. Като политик и всеки политик има право да подлага на критика, само че не е редно службите да разясняват думите на политици.

" Политиците имат право да изричат рецензии, управлението на ДАНС няма право да подлага на критика политици. Казах на ръководителя на ДАНС, че не може да прави по този начин ", уточни министър председателят.

Той разяснява и други настоящо политически и външнополитически тематики - въпросът с изгонването на трима съветски свещеници от Руската черква, уличени за шпионаж в интерес на Русия, приемането на България в Шенген и приемането на еврото в страната ни от 1 януари 2025 година

На 4 октомври Денков ще организира среща с канцлера на Австрия. Основната тематика ще е какъв брой губи Австрия, че България и Румъния остават отвън Шенген и какъв брой ще завоюват, в случай че са. " Ако те желаят да са предпазени границите, не би трябвало нашите патрули да са на границата с Гърция, а с Турция ", посочи Денков и добави, че в никакъв случай не е водил диалози за приемането в Шенген на 2 стадия.

" Смятам, че имаме задоволително мощно причини, с цел да покажем на всеки, че България и Румъния би трябвало да са в Шенген. Австрийският бизнес в България страда, че не сме в Шенген. Имаме мощни причини, уповавам се да бъдат чути ", добави още министър-председателят. Очакването му е да станем част от Шенгенското пространство през декември.

Той разяснява и тематиката с Руската черква. " Това, което е незабавно, е да бъде отворена църквата, тъй че да могат да влязат миряните ", уточни Денков. Имал и среща със Светия синод. Министър-председателят изясни и че е видях нотариалния акт, публикуван през 1997 година, сочещ, че собствеността на църквата е съветска. " Предстои да се обясни по какъв начин юридически стоят нещата с собствеността, би трябвало да е реципрочно ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР